Home | Dwergkeeshond: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Dwergkeeshond: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

De dwergkeeshond is de kleinste hond van de familie van de keeshonden. Deze hond wordt ook wel de pomeranian genoemd. Het is een schattig, klein hondje dat ongeveer 3,5 kilogram weegt. Ze zijn intelligent en zitten vol temperament. Het is een hondje dat heel goed voor zichzelf op kan komen.

De dwergkeeshond is erg actief. Hij rent graag in het rond. Dit kleine hondje behoort tot de meest kindvriendelijke hondenrassen die er zijn. De dwergkeeshond is een klein, temperamentvol, lief, actief en intelligent hondje.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dwergkeeshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dwergkeeshond!

Geschiedenis van de dwergkeeshond

De exacte geschiedenis van de dwergkeeshond en die van de keeshond is niet helemaal duidelijk. Er zijn ook weinig oude afbeeldingen van de keeshond te vinden. Dat heeft te maken met het feit dat de jachthonden van de adel vroeger veel meer status hadden dan deze kleine hondjes. Wel is bekend dat Luther en Mozart een keeshondje hadden. In de 18e eeuw maakte de grote keeshond in Engeland zijn opmars onder de naam pomeranian.

De hond is vernoemd naar Pomerania. Dat is een gebied in Noord-Europa. Pomerania maakt nu deel uit van Polen en Duitsland. Daar komen de hondjes van origine ook vandaan. Dit waren toen nog geen dwergkeeshonden. Maar veel grotere keeshonden, die rond de 13 kilogram wogen.

Vergeleken met de dwergkeeshondjes van tegenwoordig die maar 3,5 kilogram wegen, waren dit honden van erg groot formaat.

Tegenwoordig is de pomeriaan een echte gezelschapshond. Hij is erg geliefd bij gezinnen. En de hond komt vooral veel voor in Rusland. De pomeriaan neemt nog steeds in populariteit toe. Daarom zijn er veel hondenfokkers die dit ras zijn gaan fokken. Ook zie je dat deze hondjes steeds vaker door broodfokkers gefokt worden.

Het is dus belangrijk dat je een pup koopt bij een erkende fokker. De opgestelde rasstandaard kan je helpen om een pomeriaan van een goede fokker te kopen.

Het uiterlijk van de dwergkeeshond

De dwergkeeshond of de pomeranian hebben een schouderhoogte van maximaal 20 centimeter. Boven de dwergkeeshond staat de kleine keeshond met een schouderhoogte tussen de 23 en 28 centimeter. En daarboven heb je de middenslag keeshond met een schouderhoogte van 29 tot 36 centimeter.

De dwergkeeshond is dus echt de kleinste hond van de keeshonden. De rug van deze hond is vrij kort en de achterhand is wat steil. De honden hebben een buik die licht opgetrokken is en het hoofd is wigvormig met een wat korte neus. De ogen zijn ovaal en die zijn bij de dwergkeeshond relatief groot. De honden hebben vrij kleine, staande oren. De staart is hoog aangezet en gekruld over de rug van de hond.

De kleuren van de vacht van de dwergkeeshond

De dwergkeeshond heeft een vacht die wolfsgrijs, effen wit, zwart, bruin, blauw of oranje van kleur kan zijn. De wolfsgrijze dwergkeeshond heeft een grijs lijntje rond zijn ogen. Dat is de zogenaamde bril van de keeshond. Keeshonden hebben een dubbele vacht. De ondervacht is dik en de bovenvacht kenmerkt zich door lange, uitstaande haren.

Op het hoofd en aan de voeten is de dubbele vacht kort. Op andere delen van het lichaam is het dekhaar lang en dicht. Als een dwergkeeshond meedoet aan een hondenshow is het hoofd bijna verborgen in de brede afstaande kraag.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Dwergkeeshond wordt ook uitgebreid behandeld in Dwergkeeshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het ras dwergkeeshond

De keeshond en dus ook de dwergkeeshond behoort tot de rasgroep van de Spitsen en honden van het oerhondtype. De keeshond heeft officieel Duitse Spits. Er zouden bewijzen bestaan van dit type hondjes rond 4000 voor Christus. De dwergkeeshond wordt ook wel pomeranian of pomeriaan genoemd. pomeranian is de Engelse benaming van een dwergkees. De pomeriaan kom je vaak tegen bij Belgische fokkers. Met de pomeriaan en de dwergkeeshond wordt dus dezelfde type hond bedoeld.

Oorspronkelijk komt de hond uit Duitsland. De keeshond diende oorspronkelijke om ongedierte te verdelgen. Tegenwoordig is de hond een gezelschapshond. De dwergkeeshond stamt af van de keeshond en deze hond is van origine een waakhond. Hij moest vroeger vaak boerderijen en schepen bewaken. Tegenwoordig zie je deze hondjes niet meer vaak op een boerderij. De Duitse herder heeft hun taak als waakhond grotendeels overgenomen. De keeshondjes hebben een vrij zacht karakter en voerden hun taak als waakhond misschien niet altijd even goed uit.

De dwergkeeshond als gezelschapshond

De dwergkeeshond is van waakhond en ongedierteverdelger naar gezelschapshond getransformeerd. Het zijn aanhankelijke, oplettende en levendige hondjes. Ze voelen zich erg fijn binnen een gezin. Het zijn trouwe hondjes en de dwergkeeshonden zijn erg leergierig. Je kunt deze honden makkelijk opvoeden, want ze zijn er intelligent genoeg voor.

Wel is het belangrijk om een consequente opvoeding te geven. De dwergkeeshonden zijn klein van stuk, maar ervaart dat zelf niet zo. Ze zijn vaak wat overmoedig, maar ze kennen wel de grenzen van hun territorium en ze zullen niet snel weglopen. Het zijn wel honden die veel blaffen en het is lastig om ze dit af te leren.

De verzorging van de dwergkeeshond

Een dwergkeeshond heeft veel energie, maar ze zijn tevreden als je meerdere keren per dag even kort met ze loopt. Ze vinden het fijn om los te lopen in de tuin, zodat ze daar lekker hun energie kwijt kunnen. Maar de dwergkeeshond is ook heel goed te houden op een appartement.

Als je maar regelmatig een korte wandeling met ze maakt. De dwergkeeshond kun je ook prima meenemen als je een rondje gaat hardlopen. Ze rennen graag met je mee. Ook kunt je, als je dat zelf graag wilt, langere wandelingen met de dwergkeeshond maken. Ze passen zich aan jou aan.

De vachtverzorging van de dwergkeeshond vereist wel wat speciale verzorging. De honden verharen weinig, namelijk maar één keer per jaar. Door de dubbele en dichte vacht is het wel noodzakelijk dat je de hond twee keer per week kamt. Hierdoor voorkom je klitten bij je hond.

En de vacht zal ook af en toe geknipt moeten worden. Vooral de vacht aan de oren en aan de poten. Dat kun je zelf doen, maar je kunt hier ook een hondentrimmer voor inschakelen. Je kunt de hondjes ook in bad doen. Sommige mensen doen hun hond wekelijks in bad. Maar voor de hond en de vacht van de hond is het beter om dit niet te vaak te doen.

De opvoeding van de dwergkeeshond

De dwergkeeshond is een intelligente hond. Het opvoeden van deze hond is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat de opvoeding consequent gebeurt. Ze leren snel en ze zullen ook snel weten wat de commando’s betekenen. Een minpunt van dit type hond is dat ze heel veel blaffen.

Het is erg lastig om dit af te leren. Je kunt de hond het beste direct aanleren dat overmatig blaffen niet wenselijk is. Neem jouw pup zoveel mogelijk overal mee naar toe. Hoe meer positieve indrukken jouw hondje opdoet, hoe groter is de kans dat hij later niet om alles zal blaffen.

Een goede socialisatie van de dwergkeeshond

Van nature is de dwergkeeshond onvriendelijk en wantrouwend. Dat zijn de karaktereigenschappen van de waakhond die nog in deze hond zit. Daarom is een goede socialisatie erg belangrijk. Anders blijven ze bang voor alles en iedereen. Zorg ervoor dat je hond de basiscommando’s kent en neem je hondje zoveel mogelijk overal mee naar toe.

Hoe meer positieve indrukken je hond heeft, hoe beter zijn socialisatie is. Hier heb je later profijt van. De honden zijn intelligent, maar kunnen ook koppig en volhardend zijn. Een consequente opvoeding is essentieel om van je dwergkeeshond een lieve, sociale gezelschapshond te maken.

Leer alles over jouw lieve Dwergkeeshond

Wil je álles leren over jouw Dwergkeeshond? Bekijk dan ook het Dwergkeeshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Gezondheid en ziekten van de dwergkeeshond

De dwergkeeshond wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud. Maar deze hondjes kunnen met een goede verzorging ook wel 15 jaar oud worden. Dit hondenras is een gezond ras. Ook op oudere leeftijd is de dwergkeeshond vaak nog gezond en actief. Er zijn een aantal gezondheidsproblemen die bij de dwergkeeshondjes wat vaker voorkomen. Deze problemen hebben te maken met hun dwerggroei.

De honden hebben vaak last van hun gewrichten. Zo komt Patella Luxatie relatief vaak voor bij de dwergkeeshondjes. Dat is een aandoening waarbij de knieschijf (patella) los zit. Dit kan operatief opgelost worden. Ook komt Degeneratieve Myelopathie (DM) vaak voor bij deze honden.

Hierdoor komen er beschadigingen in de structuren van het ruggenmerg. Deze ziekte komt pas naar voren als de honden zo’n zes tot zeven jaar zijn. Ze kunnen dan lastiger opstaan. Uiteindelijk kan de hond de controle verliezen over de urine en ontlasting. De honden hebben bij DM geen pijn.

Een aandoening die echt alleen voorkomt bij dwergrassen is de ziekte van Legg-Calve-Perthes. Bij deze ziekte ontstaat er een aanvoerprobleem van bloed naar de heupkop en nek. Deze bovenste delen van het dijbeen worden hierdoor niet goed voorzien van zuurstof en daardoor sterft het bot af. Gelukkig komt deze aandoening tegenwoordig veel minder voor dan twintig tot dertig jaar geleden.

Ook zijn de hondjes vatbaarder voor tandsteen. Het is daarom bij de dwergkeeshonden vaker nodig om het tandsteen te laten verwijderen door een dierenarts. Dit gebeurt in de meeste gevallen onder narcose. Afgezien van de genoemde aandoeningen is het dwergkeeshondje erg actief. Ze kunnen beter tegen kou dan tegen extreme warmte.

Voeding van de dwergkeeshond

De dwergkeeshond is een actieve hond. Het voedingspatroon moet hierop aangepast worden. De hoeveelheid voeding die jij aan je hond geeft moet goed afgestemd zijn op de grootte, het gewicht en de algemene gezondheid van je dwergkeeshond. Maar daarnaast moet je dus ook kijken naar de mate van activiteit van je hond.

Ben jij een actieve baas en neem je je dwergkeeshond vaak mee als je gaat sporten? Dan is het verstandig om hem iets meer eten te geven. Beweegt je hondje niet zo veel, wees dan iets minder vrijgevig met het voer en de beloningen.

Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de dwergkeeshond is vroeg tandverlies. Dit kun je deels voorkomen door de hond goede voeding te geven. En die voeding zal moeten bestaan uit voornamelijk droogvoer. Droogvoer zorgt voor een goede verzorging van tanden en tandvlees. Ook is het aan te raden om de tanden van je dwergkeeshond dagelijks te poetsen. Hiervoor is een speciale tandenborstel te koop.

Een pup kopen

Als je op zoek bent naar een pup van een dwergkeeshond, lees je dan allereerst goed in. Het zijn hondjes die een intensieve vachtverzorging nodig hebben. En de honden hebben een consequente opvoeding nodig. Koop geen hond bij een broodfokker, maar vraag bijvoorbeeld aan je dierenarts om een lijstje met erkende fokkers van de dwergkeeshond.

Een goede fokker kan je veel vertellen over het karakter en de eigenschappen van de hond. Ook is de moederhond altijd aanwezig en zowel de moederhond als de pups zien er goed en gezond uit.

Goede fokkers proberen de pups zeker tot hun 12e en het liefst tot hun 14e week bij de moeder te houden. Dit is ook belangrijk voor een goede socialisatie van de hondjes. De moeder geeft ook een goede opvoeding aan de pups en dat zal ze helpen om in de toekomst een goed zelfstandig leven te kunnen leiden.

Sommige fokkers halen de pups al met 8 tot 10 weken weg bij de moeder. Maar dan zullen ze een groot deel van de socialisatie missen. De correcte hondentaal die ze van de moeder leren, is belangrijk voor een goede socialisatie.

De kosten van een dwergkeeshond

De gemiddelde prijs voor de pup van een dwergkeeshond ligt tussen de 1500 en de 3000 euro. Hierbij is een teefje vaak duurder dan een reutje. Je hebt dan wel een hondje met een officiële stamboom. Daarnaast komen er nog andere eenmalige kosten bij.

Je hebt een halsband of een tuigje nodig voor je hond, een voer- en drinkbak, een hondenkussen, een bench en je hebt nog kosten voor inentingen. Dit zijn de kosten die je eenmalig zult moeten betalen als je een pup van een dwergkeeshond aanschaft.

Er zijn ook nog terugkerende kosten waar je rekening mee moet houden. Uiteraard moet je hondje iedere dag te eten hebben. Je kunt een hondenverzekering afsluiten. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Je moet verder rekening houden met dierenartskosten, bijvoorbeeld voor een operatie, of een inenting.

Maar je moet ook rekening houden met de kosten voor verzorgingsproducten, zoals een borstel, shampoo, middelen tegen teken en vlooien. En je hondje zal af en toe naar de trimsalon moeten. Daarnaast zijn er de kosten voor een puppytraining en eventueel voor vervolgtrainingen. En de kosten voor het hondenhotel voor als je op vakantie gaat. Want je hond kun je waarschijnlijk niet altijd meenemen.

Het karakter van de dwergkeeshond

De dwergkeeshond is een klein hondje om te zien, maar het hondje heeft een groot karakter. Verder is dit type hondenras opgewekt, intelligent, waaks en trouw. Het is een ideale gezelschapshond. Maar de hond heeft wel een consequente opvoeding nodig. Als de dwergkeeshond namelijk iets in zijn hoofd heeft gehaald, dan is hij vastberaden.

Koppig kun je het ook noemen. De dwergkeeshond is een eigenwijze, slimme en zelfverzekerde hond. Hij leert snel nieuwe dingen en is makkelijk op te voeden, als je maar consequent bent.

Het is verstandig om met je hondje op hondentraining te gaan. Hierdoor leert hij niet alleen de commando’s, maar leert hij ook omgaan met andere honden en nieuwe situaties. Dat is weer goed voor de socialisatie van de hond. Hoe meer positieve situaties de dwergkeeshond meemaakt in zijn jonge leven, hoe beter zal hij zich kunnen aanpassen als hij ouder is.

Dit ras wordt meestal gekozen door mensen die op zoek zijn naar een lieve, kleine gezelschapshond. Maar mensen vergeten vaak dat er in dit kleine hondje een waakinstinct zit. En hoewel de hond klein van stuk is, voelt hij zich absoluut niet zo klein. De dwergkeeshond is een intelligente, waakse hond. Klein van stuk, maar groot in zijn karakter.

De dwergkeeshond als gezinshond

De dwergkeeshond is een actieve hond en hij houdt van spelen. Toch is het niet verstandig om dit hondje te houden bij hele kleine kinderen. Het is een heel klein hondje en de kans is groot dat de pup gewond kan raken doordat kleine kinderen toch iets te hardhandig met ze omgaan. Een gezin met oudere kinderen is daarom wel geschikt voor de dwergkeeshond. Ook dan is het verstandig om je kinderen te leren hoe ze met de hond om moeten gaan.

Hoe leuk zo’n klein hondje ook is, je kunt ze beter nooit alleen laten met kinderen. Een hond is altijd onvoorspelbaar. De dwergkeeshond kan ook erg goed met andere dieren overweg. Ook kunnen ze goed omgaan met katten. Uiteraard moet je je dwergkeeshond en de kat wel aan elkaar laten wennen.

Na wat aftasten kunnen ze echt vriendje worden. Het is verstandig om je dwergkeeshond wel te beschermen tegen grote honden. Ze voelen zich vaak groter dan ze in werkelijkheid zijn. En je dwergkeeshond is zeker niet bang om grotere honden uit te dagen. Daarom is het nodig dat je als baas je hondje soms tegen zichzelf in bescherming neemt.

Het blaffen van een dwergkeeshond

De dwergkeeshond of pomeriaantje is een klein hondje dat graag van zich laat horen. Het hondje is energiek en levendig. De dwergkeeshond heeft een sterk karakter, maar met een consequente opvoeding is het een lieve en gezellige hond. Dit kleine hondje durft een grote hond gerust uit te dagen. Hij blaft er dan op los.

Ook er thuis aangebeld wordt, kan de hond er flink op los blaffen. Dat komt door hun waakinstinct. Het is daarom verstandig om de hond zo snel mogelijk te leren om te stoppen met blaffen.

Ongewenst blaffen afleren bij je dwergkeeshond

Een hond die continu blaft als de deurbel gaat, of als hij een andere hond ziet, is erg vervelend. Zelfs bij een klein hondje als de dwergkeeshond is dit ongewenst gedrag en is het gedrag dat je zeker kunt afleren of bij kunt sturen. Dat is niet makkelijk, het vergt veel geduld, training en vooral consequent zijn.

Wat je in ieder geval niet moet doen is proberen je hond te overstemmen als hij blaft. Je hond denkt dan namelijk dat je gezellig aan het mee blaffen bent. Met als gevolg dat hij nog harder gaat blaffen. Maar wat moet je dan wel doen?

Je moet je hond leren wat het gewenste gedrag is als de deurbel gaat. Dat is dus niet blaffen, maar bijvoorbeeld wel dat je hond op zijn plaats gaat liggen. Hiervoor moet je je dwergkeeshond eerst leren wat zijn plaats is. Gelukkig zijn het slimme en intelligente hondjes, ze zullen al snel doorhebben wat ‘plaats’ is als je ze een paar keer beloond hebt voor hun goede gedrag. Zodra je hond weet wat het commando ‘plaats’ inhoudt, kun je starten met de training met de deurbel. Doe dit in kleine stapjes.

Schakel gerust hulp in van een hondentrainer. Op deze manier kun je je hond ook afleren te blaffen als hij andere honden ziet. Leer de hond een bepaald commando wat wel tot gewenst gedrag leidt. En zorg ervoor dat hij dit commando door de beloning die hij krijgt liever wil opvolgen dat het ongewenste gedrag.

Je dwergkeeshondje afleren om continu te blaffen is een lang traject. Maar het is zeker niet onmogelijk. Dus start met trainen en stel tussendoelen. Je kunt namelijk niet direct van je hondje verwachten dat hij altijd het gewenste gedrag zal laten zien en nooit meer zal blaffen. Maar beloon hem voor het goede gedrag en negeer het ongewenste gedrag. Lukt het niet? Schakel dan de hulp in van een professional. Er zijn heel veel hondentrainers die je hierbij kunnen helpen.

Waarom zou je een dwergkeeshond kopen?

Een dwergkeeshond of een pomeriaantje is een lief, aanhankelijk en trouw hondje. Ze hebben een grote emotionele intelligentie en ze voelen heel goed aan hoe hun baasje zich voelt. De dwergkeeshond biedt je troost als je het nodig hebt. Ook zal de hond vrolijk zijn als jij je goed voelt.

Het is een ontzettend lief en dapper hondje en ze hebben een heerlijk zachte en pluizige vacht. De dwergkeeshond is een fantastische hond om in huis te hebben, mits de hond goed gesocialiseerd en opgevoed is.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Dwergkeeshond?

Bekijk dan het Dwergkeeshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dwergkeeshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dwergkeeshond wilde weten in één compleet e-book!”

Dwergkeeshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Dwergkeeshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dwergkeeshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dwergkeeshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dwergkeeshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dwergkeeshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dwergkeeshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Dwergkeeshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dwergkeeshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dwergkeeshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!