Home | Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Dwergkeeshond

Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Dwergkeeshond

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een dwergkeeshondje is een heel klein hondje. Het is de kleinste hond binnen de familie van de keeshonden. Met zijn kleine afmeting en lage gewicht is het een hondje dat je snel over het hoofd ziet.

Blessures komen dan ook erg vaak voor bij de dwergkeeshond. Baasjes die per ongeluk tegen de hond aanlopen of op een pootje gaan staan, of een iets te agressieve stoeipartij tussen de dwergkeeshond en een grote hond, leiden vaak tot blessures.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dwergkeeshond nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dwergkeeshond!

De schofthoogte van de dwergkeeshond

De dwergkeeshond heeft een schofthoogte van maximaal 20 centimeter. De kleine keeshond zit daar net boven met een schofthoogte tussen de 23 en 28 centimeter. Dan is er de middenslag keeshond met een schofthoogte tussen de 29 en 36 centimeter. En de grote keeshond heeft een schofthoogte tussen de 40 en 55 centimeter.

De dwergkeeshond of de pomeriaan is dus echt de kleinste van alle keeshonden. Er zijn zelfs fokkers die beweren dat ze een mini dwergkeeshond fokken. Die zou dan nog kleiner zijn dan de dwergkeeshond. Officieel bestaat de mini dwergkeeshond niet. Het is dan een kleine dwergkeeshond die als mini verkocht wordt.

Het gewicht van de dwergkeeshond

De dwergkeeshond heeft een gewicht tussen de 2 en 3,5 kilo. Hierbij is 2 kilo echt het minimale wat de hond mag wegen. En 3,5 kilo is aan de forse kant, dus zwaarder moet je hond ook niet worden. Want dan kan hij last krijgen van zijn gewrichten. De kleine keeshond weegt tussen de 4 en de 5 kilogram.

De volwassen middenslag keeshond heeft een gewicht tussen de 7 en de 11 kilogram. En de grote keeshond weegt ongeveer 22 kilo. Afhankelijk van zijn schofthoogte kan dat iets meer of iets minder zijn.

De dwergkeeshond is een heel klein hondje en het risico daarvan is dat de hond snel te dik kan worden. Overgewicht is erg gevaarlijk bij de dwergkeeshond, omdat hij dan ook een verhoogd risico heeft op allerlei gewrichtsproblemen. Een te lichte dwergkeeshond is ook niet goed.

Want dan loopt je hond weer andere gezondheidsrisico’s die bij ondergewicht horen. Een goed gewicht is dus erg belangrijk voor de gezondheid van je dwergkeeshond. Bij twijfel over het gewicht van je hond, kun je altijd advies vragen bij een dierenarts.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Dwergkeeshond (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Dwergkeeshond Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een goede verzorging van de dwergkeeshond

Een goede verzorging is erg belangrijk voor de gezondheid van je dwergkeeshond. Omdat het heel kleine hondjes zijn, hebben ze vaak last van hun gewrichten. Dat is een aandoening dat je vaker bij dwerghonden ziet. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen voeding, beweging en het gewicht van je hond.

De dwergkeeshond is een actieve en vrolijke hond. Hij houdt van een wandeling, maar hele lange wandelingen zijn niet nodig om je dwergkeeshond gezond te houden. Als je zo’n twee tot drie kilometer loop op een dag is dat voldoende voor je hond. Regelmatig een kort stukje wandelen houdt je dwergkeeshond gezond en op gewicht.

Een goede vachtverzorging is natuurlijk ook erg belangrijk voor de gezondheid van je dwergkeeshond. Als de vacht niet goed verzorgd wordt, kan dat problemen voor de gezondheid van je hondje opleveren. Daarom is het verstandig om je dwergkeeshond minimaal één keer per week goed te kammen en te borstelen.

Twee keer per week is aan te raden, maar vaker niet. Een goede vachtverzorging zorgt ervoor dat de huid van je hond goed kan ademen. Dit kan allerlei infecties en schimmels voorkomen.

Naast een goede vachtverzorging is een goede verzorging van het gebit noodzakelijk om je dwergkeeshond gezond te houden. Dit ras is gevoelig voor tandsteen en tandsteen kan ervoor zorgen dat de tanden van je hond vroegtijdig uit kunnen vallen. Bezoek daarom regelmatig een dierenarts om het gebit van je hond te laten controleren.

Soms is het nodig om het tandsteen onder narcose te laten verwijderen. Ook kun je dagelijks zelf de tanden van je dwergkeeshond poetsen. Bij de dierenspeciaalzaak kun je hiervoor een speciale tandenborstel en tandpasta kopen.

Goede voeding van de dwergkeeshond

Goede voeding is belangrijk voor de gezondheid van je hond. Een dwergkeeshond is een klein hondje. Het is daarom niet nodig om je hond heel veel eten te geven. Een goede balans tussen voeding en beweging is van belang.

Is je hond erg actief en zijn jullie erg actief? Dan kun je je hondje iets meer te eten geven. Hebben jullie niet zo’n actief leven, pas dan ook de hoeveelheid voeding daarop aan. Een dwergkeeshond kan al snel overgewicht ontwikkelen als voeding en beweging niet in balans zijn.

Goede voeding herken je aan de vele eiwitten die erin zitten. Dat noemen ze ook wel proteïne. Voeding met veel proteïnen zijn gezonder voor je hond. Ze hebben minder nodig om toch een vol gevoel te krijgen. En ze bevatten alle benodigde vitaminen en mineralen. De voeding is misschien iets duurder, maar wel veel gezonder voor je hond. En je hond heeft er minder van nodig, dus relatief gezien is het niet duurder dan andere voeding. Ook bij de dierenarts kun je voeding komen met veel proteïnen.

Leer alles over de kenmerken van jouw Dwergkeeshond

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Dwergkeeshond? Bekijk dan ook het Dwergkeeshond Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Overgewicht bij de dwergkeeshond

Overgewicht bij een dwergkeeshond zorgt voor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Dwerghonden hebben al aanleg om gewrichtsproblemen te ontwikkelen. Overgewicht zal dit alleen maar vergroten. Daarom is een gezond gewicht erg belangrijk voor de gezondheid van de dwergkeeshond.

Als je niet precies weet hoeveel voeding je je hond moet geven, vraag dan advies aan de dierenarts. Hij kan ook goed beoordelen of je hond te zwaar of misschien wel te licht is.

Een te zware dwergkeeshond krijgt sneller last van zijn gewrichten. Hij zal zich minder goed kunnen bewegen en dat heeft weer tot gevolg dat je hond nog zwaarder wordt als je zijn voeding niet aanpast. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen met je hond.

Deze kleine hondjes kunnen niet hele lange wandelingen maken. Maak daarom regelmatig een korte wandeling met je hond. Heeft je hond last van overgewicht? Ga dan niet langer wandelen, maar maak één of twee wandelingen extra op een dag.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Dwergkeeshond?

Bekijk dan het Dwergkeeshond Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dwergkeeshonden. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dwergkeeshond wilde weten in één compleet e-book!”

Dwergkeeshond Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Dwergkeeshond kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dwergkeeshond zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dwergkeeshond trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dwergkeeshond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dwergkeeshonden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dwergkeeshond Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Dwergkeeshond Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dwergkeeshond Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dwergkeeshond vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!